Baš sada, poslednjih godina, naš odnos sa hranom je postao komleksan i pun izazova za naše zdravlje -telesno i psihoemotivno.
Šta je svesno jedenje?
Jedenje u kojem smo punom pažnjom usmereni na ritual pripremanja hrane, serviranja i samog čina jedenja, te raspremanja nakon obroka.
Jedenje podrazumeva da nastojimo uključiti sva čula.
Svesnost je da kada jedemo svoj obrok, u tom trenutku imamo doživljaj svakog zalogaja i ukusa i mirisa i uživanja. Emocionalna reakcija na ovakav obrok je zadovoljstvo. To je svesno jedenje.
Pitanje je onda ZAŠTO TOLIKO NAS BIRA HRANU KOJA NAM NARUŠAVA I FIZIČKO ZDRAVLJE I EMOCIONALNU RAVNOTEŽU?
ODGOVOR JE U NAŠEM OKRUŽENJU:
- OKRUŽENI SMO NEZDRAVOM (TOKSIKOVANOM HRANOM)
Mnogi od nas nisu ni svesni koliko je hrana koju kupujemo i jedemo nezdrava, odnosno prerađena, tretirana raznim aditivima.
Naučnici su potvrdili da ova hrana izaziva promene u našem mozgu koje izazivaju prežderavanje i unos veće količine hrane nego što nam je potrebna. Ovo možemo nazvati i uslovljeno prejedanje prežderavanje – nesvesno jedenje.
- OKRUŽENI SMO TOKSIČNIM MEDIJIMA
Preko medija televizije, kompjutera, modernih pametnih telefona, novina bombardovani smo slikama, reklamama, emisijama, klipovima koje nas navode da jedemo.
Spajanje ovih nemogućih zahteva nas vodi u nezdrave navike u jelu, prežderavanje, odnosno, nezdravo jedenje – nesvesno jedenje.
- GROZNIČAVI TEMPO NAŠIH ŽIVOTA
Pojavom interneta smo povezani i omogućene su nam mnoge korisne informacije i saznanja, ali smo postali i robovi prepiski.
Ta prepiska koja se odvija u tom trenutku, nekada i sa više osoba isključuje našu svest šta jedemo, koliko jedemo, kako jedemo, drugim rečima opet nesevesno jedenje.
- STRES KAO SASTAVNI DEO NAŠEG ŽIVOTA
Stres je u modernom društvu, u našoj civilizaciji jedan od najvažnijih faktora razboljevanja.
Zaraditi, postići uspeh, kupiti sve su to zahtevi koji nas stresiraju, a stres nam isključuje svest, a to vodi u prejedanje i nesvesno uzimanje hrane, ili u prejedanje kao amortizer stresa – opet nesvesno jedenje
ZAČARANI KRUG PREJEDANJA I RAZBOLJEVANJA
Ovakve navike su izazvale epidemiju gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti, metaboličkih poremećaja kao što su dijabet, povišene masnoće u krvi, hronični zapaljenski procesi na zglobovima, u vidu autoimunih bolesti (štitne žlezde, creva – kronova bolest, sistemski lupus) do multiple skleroze, depresije…
Nesvesno jedenje je:
- kada jedemo zbog emotivne gladi, a ne fizičke gladi
- kada jedemo rutinski – iz navike
- radimo nešto drugo i jedemo, na primer gledamo TV i jedemo, vozimo i jedemo, pričamo telefonom i jedemo
- usputno jedenje
(udjemo u kuhinju i uzmemo keks, sledeći put parče hleba, voćku) - preskakanje obroka
- ignorisanje osećaja gladi i telesnih znakova
(na pr. krcanje stomaka, pad energije) - nastavljamo da jedemo iako se osećamo “puni”
- pojedemo sve što nam je na tanjiru, bez obzira na količinu hrane
(član kluba očišćen tanjir) - kada jedemo po devizi “Živi da bi jeo” a ne “Jedi da bi živeo”
- jedemo da bismo se utešili
- jedemo kao u transu, kao da smo hipnotisani
- jedemo jer mislimo da nemamo kontrolu
- dozvoljavamo da nam “smeš i ne smeš” odredjuju kako jedemo
Svesno jedenje je:
- kada smo svesni kako jedemo
- kada prepoznajemo osećaj da smo gladni i da smo puni
- uživamo u svim ukusima
- obraćamo pažnju na svaki deo obroka
(na pr. primećujemo da u ovom momentu dižemo viljusku na kojoj se nalazi …) - prepoznavanje koja emocija nas tera da jedemo ili da ne jedemo
- jedenje da nahranimo naše telo i utolimo glad
- promenite način razmišljanja – nemojte osudjivati sebe
- biti prisutan i svestan svog apetita i promena apetita u toku obroka
- svestan izbor namirnica
- prepoznavati šta mislimo o hrani
- oslobadjati se kritičkih misli
- marljivo voditi računa o osećajima pre i posle jela
- prepoznavanje za šta nam služi ta hrana a ne da li je dobra ili loša
- pokazati razumevanje prema sebi Ii drugima
- prihvatanje sebe i svog tela takvog kakvo jeste
Predavači: dr Slavica Stefanović i psihoterapeut Vladana Ninic
Broj mesta je ograničen, prijavite se putem telefona: 0113243397, +381693391382